KEMIÖNSAARI Keulakuvahylky


Kaksimastoisen purjelaivan hylky, jonka pituus noin 28 metriä ja leveys 7 metriä. Hylyn runko on melko ehjä ja pystyssä. Suurin osa kansilaudoituksesta on irronnut ja siirtynyt pois paikoiltaan ja kansilautoja roikkuu hylyn rungon ulkopuolella.

Hylyn oletetaan olevan englantilainen priki Osborn & Elisabeth, joka rakennettiin Englannissa Ramsgatessa 1857 ja joka haaksirikkoutui syyskuussa 1873 matkalla Lontoosta Kronstadtiin. Aluksen kapteenin nimi oli Wright ja miehistöön kuului kahdeksan miestä. Alus oli upotessaan painolastissa. Hylyn taustaa arkistolähteistä ovat selvittäneet ainakin Pertti Hyvärinen ja Veli-Pekka Paatero. Mauri Koski on tehnyt hylystä pienoismallin. Lloydsin rekisterin mukaan aluksen pituus oli 94,0 jalkaa, leveys oli 23,0 jalkaa ja syväys 13,0 jalkaa.

Hylky on ollut 1980-luvulta lähtien harrastajasukeltajien sukelluskohteena. Kutsumanimensä se on saanut naishahmoisesta keulakuvasta, joka putosi paikaltaan kesällä 2001. Keulakuva on nostettu ja konservoitu. Se on sijoitettuna Suomen merimuseon näyttelyyn Kotkan merikeskus Vellamoon. Hylky on kärsinyt muun muassa varomattomasta ankkuroinnista, hylyn sisään sukeltamisesta ja sen kunto on vuosien mittaan huomattavasti heikentynyt. Monet sukeltajat ovat ajan kuluessa tiedottaneet Museovirastolle havaitsemistaan muutoksista hylyssä. >>>

Polun pituus: Hylyn pituus on noin 28 metriä ja leveys 7 metriä.

Opasteet ja polkumerkintä: Hylky on poijutettu ja sinne on opastinnaru poijulta. Itse hylyllä ei ole opasteita.

Saavutettavuus: Hylyllä kiinnitytään poijuun ja hylylle sukelletaan poijun opastinnarua seuraten. Kohteella sukellettaessa tulee huomioida sen hauras rakenne ja välttää hylkyyn koskemista. Hylyn sisään sukeltaminen on kielletty. Hylky lepää noin 15-18 metrin syvyydessä. Tuuliraja kiinnittymiselle 7m/s ja painoraja kiinnittyvälle alukselle 20 000 kg.

Varustus: Sukellusvarustus, valaisin.

Ajo-ohje: Sijaintipaikka on Hangon läntisellä selällä Hankoniemen kärjestä luoteeseen Tryhålskärin eteläpuolella noin 200 metrin päässä rannasta. Merikartta-sarja B (Helsinki-Parainen), karttalehti no 637.

Sijaintikoordinaatit:
ETRS-TM35FIN: P: 6643526 I: 263121
ETRS89/WGS84: 59°51.6738' N 22° 46.1370' E

Lisätietoa:
Lund & Saanila: Vrakboken, skepnader i havet
http://www.hylyt.net/hylky.jsp?id=keulakuvahylky
Kemiynsaari Keulakuvahylky 01AKemiynsaari Keulakuvahylky 02Kemiynsaari Keulakuvahylky 03


 © Museovirasto