HELSINKI Kronprins Gustav Adolf -hylkypuisto


Hylky on Helsingin edustalla Harmajan majakasta lounaaseen. Ruotsalainen linjalaiva Kronprins Gustav Adolf tuhoutui ja upposi Helsingin edustalla vuonna 1788 Kustaa III:n sodassa. Aluksen hylky löydettiin vuonna 1995. Se sijaitsee Harmajan majakasta muutaman merimailin lounaaseen. Aluksen jäänteet makaavat 18-20 metrin syvyydessä levinneenä noin 100 x 100 metrin alueelle. Hylky muodostuu aluksen rungon pohjaosasta, kaatuneista kyljistä, erilaisista irrallisista rakenneosista sekä tykeistä, tykinkuulista ja muista esineistä. Tykkejä hylystä on löydetty kaikkiaan 71 (määritellyistä tykeistä 26 kpl on 36 naulan tykkiä, 28 kpl on 24 naulan tykkiä ja 8 kpl 6 naulan tykkiä). Kolme tykkiä on nostettu ja konservoitu. Hylyssä on myös kaksi suurta ankkuria. >>>

Polun pituus: Reitin kiertäminen kestää noin 25 minuuttia.

Opasteet ja polkumerkintä: Museovirasto ja apurahalla toiminut työryhmä tekivät kenttätöitä kohteella 1990-luvun lopulla. Vuonna 2000 hylyllä avattiin harrastajasukeltajille tarkoitettu infotauluin varustettu sukellusreitti. Infotauluja on yhteensä 12 kpl. Ne löytyvät myös Museoviraston verkkosivuilta.

Saavutettavuus: Puistoon ajetaan veneellä ja kiinnittäydytään viittapoijuun mikäli veneen koko sen sallii (Poijun kiinnitysmekanismi rajoittaa kiinnityksen koskemaan alle 12 metriä pitkiä veneitä, joiden maksimipaino on 15 tn).
Hylyn perä ja keula on merkitty punaisilla pienemmillä poijuilla. Näihin ei saa ankkuroitua, ne ovat sukeltajien ohjausta varten. Poijut poistetaan aina talvikaudeksi, jolloin puisto on suljettu.

Puiston avaamisesta ja sulkemisesta ilmoitetaan Museoviraston verkkosivuilla: Vedenalainen puisto

Ankkuroitumisessa ja puistossa sukellettaessa on otettava huomioon sääolosuhteet sekä erityisesti puiston ohi kulkevat suuret matkustajalaivat, jotka saattavat aiheuttaa hyvin korkeaa aallokkoa ja keikuttaa venettä vaarallisesti. Puisto on suljettu, kun tuulen nopeus ylittää 8 m/s. Puistossa vierailtaessa on noudatettava järjestyssääntöjä: Järjestyssäännöt

Varustus: Sukellusvarustus ja valaisin. Sukeltajan karttoja voi tiedustella yhteistyökumppanilta Sea Safety 09 454 4600.

Ajo-ohje: Noin 3,5 merimailia Harmajan majakasta etelä-lounaaseen, merikartta-sarja Z (Pellinki-Inkoo), karttalehti no 626. Puisto sijaitsee Helsingin kaupungin vesialueella.

Sijaintikoordinaatit:
ETRS-TM35FIN: P: 6658841 I: 384658
ETRS89/WGS84: 60°03.0294' N 24° 55.7238' E

Lisätietoa polusta:
http://vanha.nba.fi/fi/kulttuuriymparisto/.../vedenalainen_puisto
http://vanha.nba.fi/fi/kulttuuriymparisto/.../gustav_adolf
Helsinki Kronprins 01AHelsinki Kronprins 02Helsinki Kronprins 03Helsinki Kronprins 04 © Museovirasto