VESANTO Patoveden kierros


Reitti tutustuttaa kulkijan monipuolisesti kylämaiseman ja maankäytön historialliseen kehitykseen kivikaudelta nykypäivään. Viljelyhistoriaan pääsee tutustumaan sekä kaskikulttuurin että peltoviljelyn näkökulmasta. Reitti kuljettaa kävijän lyhyttä maantieosuutta lukuun ottamatta kylä- ja peltoteitä sekä metsäpolkuja pitkin. Patoveden kierros yhdistyy maakunnalliseen ulkoilureittiin ja valtakunnalliseen pyöräilyreittiin. Veneellä liikkuva voi rantautua uimarannan laituriin.

Polun varrella sijaitsevat muinaisjäännökset:
1. Uimarannan kivikautinen asuinpaikka >>>
2. Kutemaisen kivikautinen asuinpaikka (merkitty keltaisella tolpalla, ei infotaulua) >>>

Muut nähtävyydet: Lintutorni, muinaisranta, kaskinauriiden säilytyskuoppia, pajutyöläisen ajuviljelmät, navettaan tehty työ- ja näyttelytila sekä käärmekuusi.

Polun pituus: 8 km

Opasteet ja polkumerkintä: Keltaiset täplät puissa ja keltaiseksi maalatut puutolpat ovat reitin merkkeinä maastossa. Reitin nähtävyydet on merkitty maastoon infotauluin tai numeroiduin puutolpin. Pääopastetaulu on Sonkarintieltä erkanevan uimarannantien alkupäässä pienen pysäköintipaikan luona.

Saavutettavuus: Reitti on tarkoitettu jalan kuljettavaksi ja se kulkee pitkin vanhoja polkuja ja kyläteitä, joten se soveltuu ainakin osittain myös liikuntarajoitteisille. Talvisaikaan reitillä on hoidettu latu hiihtäjiä varten.

Varustus: Reitin varrella on kaksi nuotio- ja taukopaikkaa (uimarannalla ja Koivulahdessa).

Ajo-ohje: Ajetaan tietä numero 545 Suonenjoelta Kerkonkosken kautta Vesannolle ja käännytään länteen Sonkarin kylään. Pääopaste ohjaa Sonkarintieltä erkanevan uimarannantien alkupäässä pienen pysäköintipaikan luokse, mistä reitti alkaa.

Sijaintikoordinaatit:
EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN): 6970165, 478219
KKJ yhtenäiskoordinaatisto: 6973086, 3478381

Lisätietoa polusta:
http://wwwi.ymparisto.fi/psavo/kylilla/patove.htm
Vesanto Patovesi 01Vesanto Patovesi 02Vesanto Patovesi 03AVesanto Patovesi 04


Lähin osoite: Sonkarintie 1475, 72330 Vesanto

 © Museovirasto