SUOMUSSALMI Raatteentie


Reitillä voi tutustua toisen maailmansodan alkuun Suomessa liittyviin Suomussalmen taisteluihin, joista muistoina alueella on mm. entisöitynä II maailmansodan aikaisia juoksuhautoja, korsuja ym. taistelurakenteita. Lisäksi alueella on useita sotaan liittyviä muistomerkkejä. Alueella käytiin vuonna 1939-1940 viivytys- ja puolustustaisteluja Neuvostoliiton joukkoja vastaan. Suomussalmen-Raatteen kaksoisoperaatio, kuten taisteluita sotahistoriassa joskus kutsutaan, on jäänyt lopputuloksensa vuoksi yhdeksi sotahistoriamme merkittävimmäksi taisteluksi. Niissä vähemmän materiaalisesti varustetut, mutta maastoa ja taitojaan taitavasti hyödyntäneet suomalaiset saavuttivat merkittäviä torjuntavoittoja.

Polun varrella sijaitsevat muinaisjäännökset:
1. Raatteen tie
2. Toisen maailmansodan aikaisia taisteluhautoja
3. Korsuja ja muita rakenteita

Muut nähtävyydet: Vienan vapaussoturien ja pakolaisten muistomerkki, III AK:n muistomerkki, Raatteen Vartiomuseo, Raatteen Portti/Talvisota Suomussalmella -näyttely, Raatteen tien taistelujen muistomerkki.

Opasteet ja polkumerkintä: Alueella on kaksi merkittyä polkua. Molemmat polut alkavat ja päättyvät Raatteen Portin parkkipaikkaan. Kokkojärven polun varrella ovat Kokkojärven laavu, venäläinen joukkohauta ja muistomerkki. Polun pituus on 2,7 km ja se on merkitty maastoon sinisin maalimerkein. Teerisen polun pituus on 1 km ja se on merkitty maastoon keltaisin maalimerkein. Polun varrella on Teerisen laavu.

Saavutettavuus: Tietä voi ajaa autolla, joten soveltuu myös liikuntaesteisille.

Ajo-ohje: Raatteen museotie alkaa Raatteen Portilta ja päättyy Raatteen Vartiomuseolle.

Sijaintikoordinaatit:
EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN): 7193612, 610292
KKJ yhtenäiskoordinaatisto: 7196623, 3610509

Lisätietoa polusta:
http://www.suomussalmi.fi/matkailija/kayntikohteet/...
Suomussalmi Raatteentie 01ASuomussalmi Raatteentie 02


Lähin osoite: Raatteentie 2, 89600 Suomussalmi

 © Museovirasto