SUOMUSSALMI Hossan retkeilyalue


Hossan retkeilyalueella risteilee useita polkuja, joista Värikallion reitti tutustuttaa kävijän upean luonnon lisäksi yhteen Suomen merkittävimmistä kivikautisista muinaisjäännöksistä. Kalliomaalaus löydettiin vuonna 1977 retkeilyalueen pohjoisosista ja se on yksi Suomen suurimpia kalliomaalauksia. Värikalliolle johtaa merkitty polku ja reitin varrella voi ihailla retkeilyalueen vaihtuvia maisemia ja luontoa. Jaloniemi-talossa on lisäksi Suomussalmen esihistoriasta kertova näyttely.

Polun varrella sijaitsevat muinaisjäännökset:
Värikallion kivikautiset kalliomaalaukset >>>

Muut nähtävyydet: Somerjoki

Polun pituus: 7,2 km

Opasteet ja polkumerkintä: Kalliomaalauksen luona on opastaulu, reitin varrella on opasviittoja ja lisäksi kohde on merkitty Hossan alueen retkeilykarttaan. Talvisin kohteelle pääsee hiihtoretkireittiä pitkin.

Saavutettavuus: Värikallion reitti lähtee liikkeelle nk. Lihapyörteen parkkipaikalta, jonne auton voi pysäköidä. Reitillä on vaikeakulkuisia kohtia, eikä sitä suositella liikuntaesteisille.

Varustus: Polun varrella sijaitsevat Lihapyörteen ja Ala-Ölkyn laavut sekä Värikallion kota.

Ajo-ohje: Hossan luontokeskuksesta ajetaan Jatkonsalmentietä noin 3 km, jonka jälkeen käännytään Pistoon vievälle hiekkatielle. Tätä ajetaan n. 7 km ja käännytään Lihapyörteen pysäköintipaikalle johtavalle tielle (2 km). Pysäköintipaikalta lähtee Värikallion polkurengasreitti.

Sijaintikoordinaatit:
EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN): 7265570, 608453
KKJ yhtenäiskoordinaatisto: 7268610, 3608669

Lisätietoa polusta:
http://www.suomussalmi.fi/matkailija/kayntikohteet/...
http://www.luontoon.fi/retkikohteet/historiakohteet/...
Suomussalmi Hossa 01Suomussalmi Hossa 02ASuomussalmi Hossa 03Suomussalmi Hossa 04Suomussalmi Hossa 05


Lähin osoite: Pistonlehdontie 18, 89770 Suomussalmi

 © Museovirasto