SAARIJÄRVI Kivikauden kylän muinaispolku


Muinaispolku liittyy Summassaaressa olevaan kivikauden kylään, joka jakautuu kolmeen osaan: itse kylä, ansapolku sekä "yläkylä". Rantahiekalla olevassa kylässä on Summassaaren uusimpien arkeologisten kaivaustulosten perusteella tehdyt ennallistukset kahdesta suurkodasta. Rannalla ja ansapolulla esitellään kivikaudella käytettyjä pyydyksiä ja kivikauden tekniikkaa. Yläkylässä on pienempiä erityyppisiä kivikautisten asumusten ennallistuksia.

Polun varrella sijaitsevat muinaisjäännökset:
1. Saarenpään kivikautinen asuinpaikka >>>
2. Saarenpään pohjoinen varhaiselle rautakaudelle ajoittuva asuinpaikka >>>

Muut nähtävyydet: Muinaispolun läheisyydessä on arkeologisiin tutkimustuloksiin perustuva n. 6000 vuotta vanhan kivikautisen kylän ennallistus. Muinaispolun varrella esitellään myös alueen luonnonhistoriaa aina muinaisrannasta ja jääkauden jättämistä suppakuopista nykyajan kasvillisuuteen. Saarenpään päärakennuksessa on erillinen laaja Suomen kivikautta esittelevä näyttely.

Polun pituus: 2 km

Opasteet ja polkumerkintä: Alueella on pieni museo/opastuskeskus Saarenpään talossa.

Saavutettavuus: Kivikauden kylällä on paikoitusalue, jonne voi pysäköidä, mutta polku on osittain suhteellisen vaikeakulkuinen, eikä kaikin osin sovi liikuntaesteisille. Paikoitusalueelta vie rannassa olevalle lipunmyyntikioskille helposti kuljettava tie.

Varustus: Polun varrella on penkkejä ja kivikauden kylässä on lipunmyyntikioski, jonka yhteydessä on myös pieni kahvio ja WC.

Ajo-ohje: Saarijärven keskustasta n. neljä kilometriä Jyväskylään päin, valtatieltä 13 kääntyminen oikealle maantielle 630, josta opastus Summassaareen.

Sijaintikoordinaatit:
EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN): 6949366, 415025
KKJ yhtenäiskoordinaatisto: 6952280, 3415162

Lisätietoa polusta:
http://www.kivikaudenkyla.fi/
Saarijyrvi Kivikauden kyly 01Saarijyrvi Kivikauden kyly 02Saarijyrvi Kivikauden kyly 03Saarijyrvi Kivikauden kyly 04Saarijyrvi Kivikauden kyly 05ASaarijyrvi Kivikauden kyly 06


Lähin osoite: Kivikirveentie 38, 43130 Saarijärvi

 © Museovirasto