RAUMA Lappi, Sammallahdenmäen röykkiöalue


Sammallahdenmäki nimitettiin joulukuussa 1999 ensimmäisenä suomalaisena esihistoriallisenamuinaisjäännöksenä UNESCO:n maailmanperintöluetteloon. Röykkiöalue on valittu luetteloon Suomen ja koko Skandinavian edustavimpana läntisen pronssikulttuurin kohteena. Pronssikautiset muinaisjäännökset sekä niitä ympäröivä hyvin säilynyt kalliomaisema muodostavat poikkeuksellisen mielenkiintoisen tutustumiskohteen.

Polun varrella sijaitsevat muinaisjäännökset:
Sammallahdenmäen muinaisjäännöskokonaisuus käsittää n. 40 pronssi- ja varhaismetallikautista hautaröykkiötä. Näistä tunnetuimmat ovat nk. Kirkonlaattian nelikulmainen röykkiö ja nk. Huilun pitkä raunio alueen eteläosassa. >>>

Polun pituus: 3 km

Opasteet ja polkumerkintä: Infotaulu polun alussa infopisteellä, lisäksi kohteelta on saatavilla esitteitä suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi. Polku on merkitty maastoon pienillä puihin kiinnitetyillä hannunvaakunamerkeillä.

Saavutettavuus: Alueella on pysäköintipaikka. Polku muodostaa lenkin ja siltä poikkeaa kaksi poikittaispolkua, jotka mahdollistavat lyhyemmät reitit. Tunnetuimmalle kohteelle eli Kirkonlaattialle pääsee myös pyörätuolilla. Polku kulkee suurimmalta osaltaan kalliolla, muualla se on hyvin perustettu ja haketettu ja on useimmiten kuiva. Muutamassa kohdin voi kuitenkin sadesäällä olla märkää ja kuraista. Sateella polku on liukas. Polun varrella on myös muutamia penkkejä, joilla voi levähtää.

Varustus: Polun varrella on muutamia penkkejä.

Ajo-ohje: Sammallahdenmäelle on maailmanperintöopasteet pääteiltä sekä Eurajoen että Lapin ja Rauman tai Huittisten suunnasta lähestyttäessä.

Sijaintikoordinaatit:
EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN): 6787572, 218755
KKJ yhtenäiskoordinaatisto: 6790421, 3218811

Lisätietoa polusta:
http://www.visitrauma.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=3&Itemid=62
http://vanha.nba.fi/fi/museot/maailmanperintokohteet_...
Rauma Lappi Sammallahdenmyki 01ARauma Lappi Sammallahdenmyki 02Rauma Lappi Sammallahdenmyki 03Rauma Lappi Sammallahdenmyki 04Rauma Lappi Sammallahdenmyki 05


Lähin osoite: Sammallahdentie 68, 27230 Rauma

 © Museovirasto