MAALAHTI Järnåldersleden


Järnåldersleden esittelee Maalahden kunnan rautakautta. Polun varrella on useita rautakautisia muinaisjäännöksiä, mm. röykkiöitä, kuppikiviä ja asuinpaikkoja.

Polun varrella sijaitsevat muinaisjäännökset:
1. Nisseshagen S, rautakautinen asuinpaikka ja kalmistoalue >>>
2. Nisseshagen N/Långmark, rautakautinen asuinpaikka ja kalmistoalue >>>

Muut nähtävyydet: Rikas kasvillisuus, kesänavetta ja karjamaja, joka toimii informaatiotupana.

Polun pituus: Noin 2 kilometriä. Reitiksi voi valita joko lyhyemmän, n. 1 km mittaisen polun tai jatkaa pidemmän lenkin, jolloin matkaksi tulee n. 2 km.

Opasteet ja polkumerkintä: Polun varressa numeroidut kohteet. Informaatiotuvasta saatavassa opasvihkossa on
tietoa sekä muinaisjäännöksistä että alueen kasveista ja historiasta. Polkuopasteet ovat sinisiä ja punaisia puiden oksiin kiinnitettyjä muoviputken pätkiä.

Saavutettavuus: Järnåldersleden-polun alku- ja päätepiste on Malax museiföreningenin museotupa, jonka lähellä on myös pysäköintitilaa muutamalle autolle. Tuvasta on saatavissa esitteitä ja informaatiota sekä ruotsiksi että suomeksi. Polku on kapea ja paikoin kivikkoinen, syksyllä ja keväällä on märkiä paikkoja. Ei sovi liikuntarajoitteisille.

Varustus: Polun lähtöpaikan museotuvan pihapiirissä on käymälä, pöytä ja penkkejä.

Ajo-ohje: Ajetaan Maalahden kirkolle vievää Mattlarintietä, kirkon luona käännytään etelään Puusepäntielle, jonka päättyessä jatketaan Talvisillantietä. Sen päättyessä jatketaan Börängintietä, joka muuttuu Storsjöntieksi. Risteyskohdissa on viitoitus.

Sijaintikoordinaatit:
EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN): 6983522, 222546
KKJ yhtenäiskoordinaatisto: 6986451, 3222605

Lisätietoa polusta:
http://museum.malax.fi/
http://museum.malax.fi/Ironagetrailbroschyr.pdf
Maalahti JyrnyAldersleden 01AMaalahti JyrnyAldersleden 02Maalahti JyrnyAldersleden 03Maalahti JyrnyAldersleden 04Maalahti JyrnyAldersleden 05


Lähin osoite: Storsjövägen 446, 66140 Malax

 © Museovirasto