INARI Laanilan kultareitti


Laanilan kultareitti esittelee monipuolisesti Lapin kullankaivuun historiaa. Sen varrella voi tutustua kullankaivajien arkeen ja työhön. Reitti kulkee vaihtelevassa maastossa, jossa on runsaasti jälkiä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun kullankaivuusta. Muinaisjäännöksinä ne edustavat suhteellisen nuorta kerrostumaa arkeologisessa kulttuuriperinnössä. Reitin kohteet tarjoavat myös mahdollisuuden havainnoida sitä, miten muinaisjäännökset muodostuvat. Kaikkia reitin varrella olevia kohteita ei ole merkein opastettu.

Polun varrella sijaitsevat muinaisjäännökset:
1. Kerkelän asuinkenttä
2. Kerkelän kuilu
3. Kuivakurun huuhtomalaitos
4. Everstin kuilu
5. Kaarle Kustaan kuilu
6. Kvartsilouhos

Muut nähtävyydet: Mielenkiintoinen perinnebiotooppi Kerkelän asuinkentän paikalla, Laanilan puoleisessa päässä moderni kullankaivajien leiri, joka ei ole varsinainen nähtävyys, mutta polku kulkee aivan sen vieritse.

Polun pituus: 7,5 km

Opasteet ja polkumerkintä: Reitin kohteilla on vaskoolin muotoon tehdyt informaatiotaulut ja reitti on merkitty matalin oranssipäisin puutolpin, joissa patikka- ja maastopyörämerkki.

Saavutettavuus: Sopii kävellen tai maastopyörällä kuljettavaksi. Liikuntarajoitteisille polkua ei voida suositella, sillä reitin varrella joudutaan myös kahlaamaan purojen yli muutamassa kohtaa.

Ajo-ohje: Reitille voi lähteä kahdesta kohtaa. Ajettaessa Laanilasta etelään noin kolme kilometriä tullaan Paukkulaan, josta tien oikealla puolella kääntyy pikkutie reitille. Toinen lähtöpiste on ajettaessa Kutturaan johtavaa tietä noin kilometrin verran. Auton voi paikoittaa polun molempiin lähtöpisteisiin.

Sijaintikoordinaatit:
EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN):7584682, 514952
KKJ yhtenäiskoordinaatisto: 7587850, 3515130

Lisätietoa polusta:
http://www.saariselka.fi/sisalto/retkeilijat/vaellusreitit/...
Inari Laanila 01AInari Laanila 02Inari Laanila 03Inari Laanila 04Inari Laanila 05


Lähin osoite: Rovaniementie 3802, 99830 Inari

 © Museovirasto