ENONTEKIÖ Peuranpolku


Jyppyrän Peurapolku esittelee peuran pyyntiä eri aikakausilla. Erityisesti se keskittyy kuoppapyyntiin, joka oli käytössä 1600-luvulle saakka. Tuolloin muut pyyntitavat syrjäyttivät kuoppapyynnin. Reitin varrella on nähtävissä useita kymmeniä pyyntikuoppia, jotka muodostavat laajan pyyntikuoppaverkoston. Kuopat ovat ajan kuluessa osittain täyttyneet ja maatuneet, mutta edelleenkin ne ovat selvästi näkyvissä.

Polun varrella sijaitsevat muinaisjäännökset:
Jyppyrä etelä, kymmeniä esihistorialliseen aikaan ajoitettuja peurahautoja. >>>

Muut nähtävyydet: Tunturi-Lapin luontokeskus, Jyppyrän näköalapaikka.

Polun pituus: 2,5 km

Opasteet ja polkumerkintä: Polku on merkitty matalilla puupaaluilla, joissa on tunnusmerkkinä peuran sorkanjälki. Polun varrella on useita peuranpyynnistä kertovia kiinteitä opasteita.

Saavutettavuus: Sopii kävellen kuljettavaksi ja on suhteellisen helppokulkuinen. Alkumatkasta reitti kulkee kaksi kertaa hiekkatien yli. Muuten se on johdettu Jyppyrän etelärinteessä vanhaa kuoppaketjua reunustaen. Kosteissa paikoissa on pitkospuita helpottamassa kulkua.

Ajo-ohje: Hetan kirkolta ajetaan koilliseen noin kaksi kilometriä ja käännytään vasemmalle. Paikalla on opasteet Tunturi-Lapin luontokeskukselle. Polku lähtee Hetan keskustassa sijaitsevan luontokeskuksen pihalta.

Sijaintikoordinaatit:
EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN): 7590613, 363040
KKJ yhtenäiskoordinaatisto: 7593783, 3363158

Lisätietoa polusta:
http://www.luontoon.fi/Retkikohteet/muutalueet/hetta/...
http://www.luontoon.fi/Retkikohteet/historiakohteet/...
Enontekiy Peurapolku 01AEnontekiy Peurapolku 02Enontekiy Peurapolku 03Enontekiy Peurapolku 04Enontekiy Peurapolku 05


Lähin osoite: Peuratie 15, 99400 Enontekiö

 © Museovirasto