ENONTEKIÖ Kilpisjärvi, Saanan kulttuuripolku


Polku esittelee ensisijaisesti suurtunturialueen luontoa, mutta sen varrella on useita Tunturi-Lapin historiaan kuuluvia kulttuurihistoriallisia nähtävyyksiä. Omaleimaisimmat tutustumiskohteet tällä polulla ovat Suomen arkeologisen kulttuuriperinnön nuorinta kerrostumaa.

Polun varrella sijaitsevat muinaisjäännökset:
1. Saamelaisten vanha kesäpaikka
2. Saksalaisten vankileiri vuosilta 1944-45 venäläisille vangeille
3. Sodanaikainen tie

Muut nähtävyydet: Lentokoneen jäännökset, jääkäreiden muistomerkki polun päätepisteessä, jääkauden merkit, suurtunturit, luonnontieteelliset koealat tunturissa.

Polun pituus: 5 km

Opasteet ja polkumerkintä: Polun opasvihkoja saa Kilpisjärven luontotalolta ja Kilpisjärven retkeilykeskuksesta. Polku on merkitty matalilla puupaaluilla, joissa on luontopolun merkki. Polun varrella on yhteensä yhdeksän kiinteää opastetta, joista osa esittelee luonnontieteellisiä kohteita.

Saavutettavuus: Sopii kävellen kuljettavaksi, mutta koska sen varrella on jyrkähköjä nousuja, ei sitä voi suositella liikuntarajoitteisille. Polku nousee aluksi Saanatunturin rinnettä ylöspäin noin puoli kilometriä, jonka jälkeen se kulkee melko tasaista maastoa paljakan lakea pitkin, kunnes lopussa laskee alas rinnettä.

Ajo-ohje: Kilpisjärven retkeilykeskus sijaitsee 6 km tietä nro 8 Norjan rajalta etelään. Paikalle pääsee oman auton lisäksi myös reittiliikennelinja-autolla. Polku lähtee nousemaan Saanan pohjoisrinnettä pitkin Kilpisjärven leirikeskuksen pihalta asuntovaunualueen takaa.

Sijaintikoordinaatit:
EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN): 7672428, 252967
KKJ yhtenäiskoordinaatisto: 7675630, 3253040

Lisätietoa polusta:
http://www.metla.fi/metla/esitteet/metsat/saana-2002-...
http://www.luontoon.fi/retkikohteet/eramaaalueet/kasivarsi/...
Enontekiy Saana 01AEnontekiy Saana 02Enontekiy Saana 03Enontekiy Saana 05Enontekiy Saana 04


Lähin osoite: Käsivarrentie 14675, 99490 Enontekiö

 © Museovirasto