VAASA Vähäkyrö Ristimäki


Ristimäen rautakautinen hautaröykkiö sijaitsee Kyrönjoen itäpuolella, Ristimäki-nimisen mäkialueen pohjoiskärjessä, viljelysaukean itälaidalla. Matalalla mäentöyräällä on tutkimaton hautaröykkiö, jonka halkaisija on lähes 18 m. Sen keskellä on iso silmäkivi, jonka korkeus on noin metrin. Haudan vieressä sijaitsevan hiekkakuopan reunasta on löytynyt 1900-luvun alussa keihäänkärki, kilvenkupura, miekka ja iso veitsi mahdollisesti tuhoutuneesta haudasta. Esineet ovat merovingiajan keskivaiheilta noin 700-luvulta jälkeen ajanlaskun alun. Ristimäeltä luoteeseen avautuvan peltoaukean laidalla sijaitsevat Kirstinmäki ja Mahlaistentönkkä ovat puolestaan kansainvaellusajan (noin 400-600 eaa.) rikkaimpia kalmistoja Pohjanmaalla ja koko Suomessa.

Polun varrella sijaitsevat muinaisjäännökset:
Rautakautinen hautaröykkiö >>>

Ajo-ohje: Vähänkyrön kirkolta ajetaan Kyrönjoen yli Hiiripellontielle, jota ajetaan 2,5 km etelään kunnes saavutaan Perkiöntien risteykseen. Perkiöntietä ajetaan 2 km itään ja käännytään Flanderintien risteyksestä jyrkästi länteen.Risteys on merkitty hannunvaakuna-opasviitalla. Noin 150 m päässä risteyksestä on pysähdyspaikka, aivan kohteen vieressä.

Opasteet ja polkumerkintä: Pysähdyspaikalla on etäisyysviitta kohteelle. Kohteella on opastaulu.

Polun pituus: 20 m

Saavutettavuus: Esteetön käyntikohde, joka on helposti saavutettavissa myös pyörätuolilla. Kivituhkaperustainen leveä polku johtaa opastaululle, jonka edustalla on kääntöramppi.

Varustus: Tien laidassa on levähdyspaikka, jossa on pöytä ja penkit.

Sijaintikoordinaatit:
EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN): 6999476, 254812
KKJ yhtenäiskoordinaatisto: 7002410, 3254884
Vaasa Vyhykyry Ristimyki 01AVaasa Vyhykyry Ristimyki 02Vaasa Vyhykyry Ristimyki 03


Lähin osoite: Perkiöntie 186, 66500 Vähäkyrö

 © Museovirasto