VAASA Vähäkyrö, Kaavontönkkä


Kaavontönkän rautakautinen kalmisto sijaitsee Vähänkyrön keskustassa Kyrönjoen länsirannalla olevalla mäenkumpareella. Mäen laella, tunnelmallisessa kuusimetsässä on kaksi hautaröykkiötä ja polttokenttäkalmisto. Vuonna 1932 mäen reunasta löytyi esineistöä, joka ajoitettiin merovingiajalle, noin 600-800 -luvuille jälkeen ajanlaskun alun. Samana vuonna tehdyissä kaivauksissa saatiin talteen runsaan esineistön lisäksi yli 200 rautaista veneenniittiä, jotka kuuluvat venepolttohautaukseen. Vuonna 2013 luuaineisto analysoitiin uudelleen, jolloin polttokenttäkalmiston palaneista luista tunnistettiin ihmisluiden lisäksi useita karhun kynsiluita. Löytö saattaa viitata siihen, että vainajat on kiedottu karhuntaljaan polttoroviolle päätyessään. Kynsiluusta tehdyn radiohiiliajoituksen perusteella venehautaus on 900-luvulta eli viikinkiajalta. Toiseen Kaavontönkän päällä olevista röykkiöistä on haudattu luultavasti nuorehko nainen ja lapsi, radiohiiliajoituksen perusteella 500-luvulla. Kaavontönkkä on Pohjanmaan huomattavimpia rautakautisia kohteita, josta on saatu talteen runsaasti tutkimuksellisesti merkittävää löytöaineistoa. Kalmiston sijainti Kyrönjoen rannassa on myös vaikuttava.

Polun varrella sijaitsevat muinaisjäännökset:
Rautakautinen kalmisto >>>

Ajo-ohje: Vähänkyrön keskustassa Vähänkyröntieltä käännytään itään Kaavontönkälle, jonka päässä on pysähdyspaikka tanssilavan edustalla. Risteys on merkitty hannunvaakuna-opasviitalla.

Opasteet ja polkumerkintä: Pysähdyspaikalla on etäisyysviitta kohteelle. Polku on merkitty puupaaluilla, joissa on valkoinen raita. Kohteella on opastaulu.

Polun pituus: 100 m

Saavutettavuus: Sopii kävellen kuljettavaksi ja on helppokulkuinen, mutta polun alussa on muutama porrasaskelma sekä ojan ylittävä lankkusilta, joten polku ei sovellu liikuntaesteisille.

Muuta nähtävää: Vähänkyrön Kirkkosaari sijaitsee aivan Kaavontönkän tuntumassa viereisellä mäellä, pysähdyspaikan pohjoispuolella. Nimensä mukaisesti Kirkkosaari on aiemmin ollut Kyrönjoen saari. Mäen laella on sijainnut Vähänkyrön ensimmäinen kirkko, joka rakennettiin vuonna 1610 ja oli käytössä vuoteen 1641 asti, jolloin uusi kirkko rakennettiin nykyisen kirkon paikalle. Vanhan kirkon paikalle on pystytetty muistomerkki ja sitä ympäröi Krimin sodan aikainen venäläisten sotilaiden hautausmaa. Hautausmaa ja kirkon paikka ovat kiinteitä muinaisjäännöksiä historialliselta ajalta ja muinaismuistolain suojaamia. Kirkkosaaren uimaranta sijaitse Kyrönjoen rannalla.

Sijaintikoordinaatit:
EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN): 7000885, 253208
KKJ yhtenäiskoordinaatisto: 7003820, 3253280
Vaasa Vähäkyrö Kaavontönkkä 01A


Lähin osoite: Kaavontie 7, 66500 Vähäkyrö

 © Museovirasto