LAIHIA Tuoressaari


Tuoressaaren kivikautinen asuinpaikka sijaitsee nuorehkossa mäntymetsässä kallioalueella, jonka eteläreunan hiekkaisella tasanteella on yhteensä 18 muodoltaan soikeaa tai suorakulmaista asumuspainannetta kahdessa rivissä. Kohde on seudullisesti merkittävä nähtävyys, koska kivikautisia asuinpaikkoja tunnetaan Kyrönmaalta vain muutama. Tuoressaaren asumuspainanteita ei ole tutkittu kaivauksin, mutta maankohoamisesta johtuvan rannansiirtymisen perusteella voi päätellä, että asuinpaikka on ollut käytössä kampakeraamisella ajalla, noin 6 000 vuotta sitten.

Polun varrella sijaitsevat muinaisjäännökset:
Kivikautinen asuinpaikka >>>

Ajo-ohje: Laihian keskustasta ajetaan Tampereentietä (valtatie 3) noin 9 km etelään, ja edelleen Jurvantietä (seututie 687) noin 5,5 km etelälounaaseen, kunnes käännytään Teerivuorentielle. Risteyksessä on hannunvaakuna-opasviitta. Teerivuorentietä ajetaan vielä noin 1 km eteläkaakkoon. Pysähdyspaikka on merkitty P-tunnuksella ja hannunvaakuna-merkillä, joka osoittaa polun alkuun.

Opasteet ja polkumerkintä: Polun alussa on etäisyysviitta kohteelle. Polku on merkitty puupaaluilla, joissa on valkoinen raita. Kohteella on opastaulu sekä yleiskartta, jonka avulla painanteet on helppo hahmottaa maastossa.

Polun pituus: 230 m

Saavutettavuus: Sopii kävellen kuljettavaksi ja on suhteellisen helppokulkuinen. Polun alussa on lankkusilta ojan yli ja muutamissa paikoissa on pitkospuita helpottamassa kulkua. Ei sovellu kuitenkaan liikuntaesteisille.

Muuta nähtävää: Kyrönmaan Levanevan patikkareitti sivuaa Teerivuorentietä, noin 4,3 km pysähdyspaikalta etelään.

Sijaintikoordinaatit:
EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN): 6977725, 248320
KKJ yhtenäiskoordinaatisto: 6980650, 3248390
Laihia Tuoressaari 01Laihia Tuoressaari 02Laihia Tuoressaari 03Laihia Tuoressaari 04A


Lähin osoite: Teerivuorentie 171, 66470 Laihia

 © Museovirasto