LAIHIA Huumuksenmäki


Huumuksenmäen röykkiökalmisto sijaitsee Jakkulassa, Laihianjoen ja Tampereentien itäpuolella. Viehättävässä metsämaisemassa on kaksi monumentaalista röykkiötä, joista silmäkivellinen on yksi Pohjanmaan suurimmista ja luultavasti Laihian suurin rautakauteen oletettavasti ajoittuva hauta. Sen keskuskiven korkeus on noin kaksi metriä ja röykkiön halkaisija yli 20 metriä. Toinen louhikkoisella mäellä sijaitseva röykkiö on myös kookas ja vaikuttava. Mäkien väliin jää lehtokasvillisuuden peitossa oleva rauhaisa sola. Kohteella on myös runsaasti luontoarvoja.

Polun varrella sijaitsevat muinaisjäännökset:
Rautakautinen röykkiökalmisto >>>

Ajo-ohje: Laihian keskustasta ajetaan Tampereentietä (valtatie 3) noin 6,5 km etelään. Noin 125 m Jakkulan ja Isonkylän risteyksen jälkeen käännytään itään peltotielle, joka on merkitty hannunvaakuna-opasviitalla. Murskeella tasoitetun peltotien päässä, metsän reunassa, on pysähdyspaikka.

Opasteet ja polkumerkintä: Pysähdyspaikalla on etäisyysviitta kohteelle. Ensimmäiset 70 m kuljetaan metsäautotietä itään, minkä jälkeen polku haarautuu etelään. Polku on merkitty puupaaluilla, joissa on valkoinen raita. Silmäkivellisellä röykkiöllä on opastaulu, josta polku jatkuu mäkien välissä olevan laakson kautta toiselle röykkiölle.

Polun pituus: 200 m

Saavutettavuus: Sopii kävellen kuljettavaksi ja on suhteellisen helppokulkuinen. Polku ei sovellu kuitenkaan liikuntaesteisille, sillä röykkiöt sijaitsevat jyrkällä mäellä.

Sijaintikoordinaatit:
EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN):6986680, 249737
KKJ yhtenäiskoordinaatisto: 6989609, 3249807
Laihia Huumuksenmyki 01ALaihia Huumuksenmyki 02Laihia Huumuksenmyki 03Laihia Huumuksenmyki 04Laihia Huumuksenmyki 05Laihia Huumuksenmyki 06


Lähin osoite: Tampereentie 746, 66450 Laihia

 © Museovirasto