ISOKYRÖ Tuomaanmäki


Tuomaanmäen pronssikautinen röykkiökalmisto sijaitsee Isonkyrön keskustasta noin 7 km etelälounaaseen Tervanevan eteläpuolella, metsäisellä ja kallioisella mäkialueella, jonka luoteisreunalla on noin 200 metrin matkalla kuusi röykkiötä. Röykkiöt ovat läpimitaltaan 5-10 metriä ja yhdessä on vielä näkyvissä paasiarkkurakennelman jäännökset. Röykkiöitä on kaiveltu ja kiviä viety pois aikojen kuluessa. Yhdestä on ilmeisesti poistettu kaikki kivet ja jäljellä on vain muutama röykkiön peruskivistä, joita pidetään käräjäkivinä. Kohdetta ei ole tutkittu arkeologisin kaivauksin, mutta kohteen sijainnin perusteella röykkiöt ovat pronssikautisia hautoja. Maankohoamisen vaikutuksesta maisema on nykyään hyvin erilainen kuin pronssikaudella, noin vuosina 1 500-500 ennen ajanlaskun alkua, jolloin röykkiöt sijaitsivat merenrannassa. Tuomaanmäki on ympäristöltään ja sijainniltaan hieno pronssikautinen röykkiökokonaisuus, jossa on myös runsaasti luontoarvoja.

Polun varrella sijaitsevat muinaisjäännökset:
Pronssikautinen röykkiökalmisto >>>

Ajo-ohje: Isonkyrön keskustasta valtatien 18 eteläpuolelta ajetaan Ventäläntietä noin 7 km lounaaseen, kunnes saavutaan Tuomaanmäen pysähdyspaikalle, joka on merkitty hannunvaakuna-opasviitalla.

Opasteet ja polkumerkintä: Pysähdyspaikalla on etäisyysviitta kohteelle. Polku on merkitty puupaaluilla, joissa on valkoinen raita. Kohteella on opastaulu ja yleiskartta, josta selviää röykkiöiden sijainti maastossa.

Polun pituus: 1,2 km Tuomaanmäen laavulle, josta polku jatkuu vielä noin 700 m ympyrälenkkinä röykkiöalueella.

Saavutettavuus: Sopii kävellen kuljettavaksi. Suhteellisen helppokulkuista metsäautotietä pääsee ojan ylittävälle sillalle, jolta johtaa muutama porrasaskelma mäen laella olevalle laavulle. Laavulta on näköyhteys yleiskartalle, josta polku jatkuu kallioiselle röykkiöalueelle. Polun alussa on ojan ylittävä lankkusilta. Polku ei sovellu liikuntaesteisille.

Varustus: Tuomaanmäellä on laavu, tulentekopaikka ja käymälä.

Muuta nähtävää: Laavulta noin 100 m koilliseen sijaitsevan silokallion laella on hiidenkirnu. Tuomaanmäkeä sivuaa lisäksi Kyrönmaan patikkareitti, jota kuljettaessa noin 2,5 km itään päin, alkaa polku, joka johtaa isonvihan aikaisen piilopirtin jäännöksille - Laurinlakson pakosaunaan. Myös tällä kohteella on opastaulu.

Sijaintikoordinaatit:
EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN): 6988586, 258713
KKJ yhtenäiskoordinaatisto: 6991516, 3258787
Isokyry Tuomaanmyki 01AIsokyry Tuomaanmyki 02Isokyry Tuomaanmyki 03Isokyry Tuomaanmyki 04Isokyry Tuomaanmyki 05Isokyry Tuomaanmyki 06Isokyry Tuomaanmyki 07


Lähin osoite: Ventäläntie 669, 61500 Isokyrö

 © Museovirasto