ISOKYRÖ Pakosauna


Laurinlakson pakosauna on isonvihan aikainen piilopirtti, joka sijaitsee noin 7,5 km Isonkyrön keskustasta etelälounaaseen, Ventäläntien ja Napuen kylätien välissä, Pitkäkorpi-nimisen viljelysaukean eteläpuolella. Paikallinen historianharrastaja paikallisti pakosaunan vanhojen kertomusten ja karttojen avulla. Perimätiedon mukaan isonvihan aikaan raskaana ollut nainen ja piika pakenivat kasakoita tähän saunaan, jonka kasakat kuitenkin löysivät paikallisen ilmiantajan opastamana. Pyrkiessään sisään matalasta oviaukosta, heidän oli kuitenkin kumarruttava, jolloin tomera piika surmasi heidät yksitellen koivuhalolla. Ruumiit hän upotti läheiseen suohon. Nykyisin maastossa erottuu hyvin säilynyt nelikulmainen kivijalka vanhan kuusikon keskellä.

Polun varrella sijaitsevat muinaisjäännökset:
Isonvihan aikainen piilopirtti >>>

Ajo-ohje: Isonkyrön keskustasta valtatien 18 eteläpuolelta ajetaan Ventäläntietä noin 7,5 km lounaaseen, kunnes saavutaan yksityistien risteykseen, jossa on hannunvaakuna-opasviitta (puoli kilometriä aiemmin on Tuomaanmäen vastaava viitta). Yksityistietä ajetaan vielä noin 900 m kaakkoon, kunnes saavutaan metsäautotien risteykseen, jossa on pysähdys-/kääntöpaikka.

Opasteet ja polkumerkintä: Pysähdyspaikalla on etäisyysviitta kohteelle. Polku on merkitty puupaaluilla, joissa on valkoinen raita. Kohteella on opastaulu.

Polun pituus: 640 m

Saavutettavuus: Sopii kävellen kuljettavaksi. Helppokulkuista metsäautotietä pitkin pääsee perille asti. Tiessä on kuitenkin loivia mäkiä, joten polkua ei suositella liikuntaesteisille.

Muuta nähtävää: Kyrönmaan patikkareitistö sivuaa pysähdyspaikkaa ja johtaa länteen kuljettaessa noin 2,5 km päässä sijaitsevalle Tuomaanmäen pronssikautiselle röykkiökalmistolle, joka on myös opastettu käyntikohde. Tuomaanmäellä on lisäksi laavu ja tulentekopaikka.

Sijaintikoordinaatit:
EUREF-FIN (ETRS-TM35FIN): 6987066, 259825
KKJ yhtenäiskoordinaatisto: 6989995, 3259899
Isokyry Pakosauna 01AIsokyry Pakosauna 02Isokyry Pakosauna 03Isokyry Pakosauna 04


Lähin osoite: Ventäläntie 708, 61500 Isokyrö

 © Museovirasto