ISOKYRÖ Leväluhta

ISOKYRÖ Pakosauna

Isokyrö Leväluhta 01A
Leväluhdan rautakautinen kalmisto on Suomen tunnetuimpia arkeologisia kohteita. Noin 90 vainajan jäännökset ja muu löytöaineisto ovat säilyneet poikkeuksellisen hyvin. Isokyrö Pakosauna 01A
Laurinlakson pakosauna on isonvihan aikainen piilopirtti, jonka paikallinen historianharrastaja on paikallistanut vanhojen kertomusten ja karttojen avulla.

ISOKYRÖ Tuomaanmäki

LAIHIA Huumuksenmäki

Isokyrö Tuomaanmäki 01A
Tuomaanmäen pronssikautinen röykkiökalmisto on ympäristöltään ja sijainniltaan hieno kokonaisuus. Tällä edustavalla kohteella on myös runsaasti luontoarvoja.
Laihia Huumuksenmäki 01A
Huumuksenmäellä on kaksi monumentaalista röykkiötä, jotka lukeutuvat Pohjanmaan suurimpiin. Röykkiöiden väliin jää lehtokasvillisuuden peitossa oleva rauhaisa sola.

LAIHIA Jätinhaudanmaa

LAIHIA Tuoressaari

Laihia Jätinhaudanmaa 01A
Jätinhaudanmaan pronssikautisella asuinpaikalla on seitsemän suurta hautaröykkiötä. Olemukseltaan vaikuttava ja tunnelmallinen kohde sijaitsee näköetäisyydellä tiestä.
Laihia Tuoressaari 04A
Tuoressaaren kivikautisella asuinpaikalla on 18 asumuspainannetta. Noin 6000 vuoden ikäinen kohde on Laihialla harvinainen ja siksi seudullisesti merkittävä nähtävyys.

LAIHIA Viirikallio

VAASA Vähäkyrö, Kaavontönkkä

Laihia Viirikallio 02A
Viirikallion muinaisjäännösalueella on viisi röykkiöryhmää. Kohteen erikoisuutena on matala nelikulmainen, punertavilla hiekkakivilaatoilla päällystetty latomus.
Vaasa Vähäkyrö Kaavontönkkä 01A
Kaavontönkkä on Pohjanmaan huomattavimpia rautakautisia kohteita. Arkeologisesti merkittävän kalmiston sijainti mäen laella Kyrönjoen rannassa on myös vaikuttava.

VAASA Vähäkyrö, Ristimäki


Vaasa Vähäkyrö Ristimäki 01A
Ristimäen rautakautinen hautaröykkiö sijaitsee aivan tien vieressä ja on esteetön tutustumiskohde. Ristimäki ajoittuu merovingiajan keskivaiheille noin 700-luvulle. © Museovirasto